Read it in English

 

   Mitt namn är Janet Ericsson och jag bor i en by som heter Bromölla, 2,5 mil  
   norr om Kristianstad. Mitt katteri startade jag 2002 men jag har hållit på med djur i hela mitt liv.
 
 Jag har inriktat min avel på att få ner klon/ inavels procenten med att använda både  foundation/novis linjer
 och showkatter med linjer som är mindre förekommande  i rasen.
 Jag gör detta för att få en så varierad genpool som möjligt och att förekomma inavels depressioner.
 

 Temperament, typ och storlek är så klart också en prioritet såväl som hälsan.

 

Vi stödjer fullt och fast rasringen Maine Coon-kattens hälsoprogram Mer information om hälsoprogrammet kan ni hitta här:

http://www.mainecoon-katten.se/halsa/halsoradet.htm

I mitt avels arbete premieras hälsa som det allra viktigaste. Alla mina avelskatter är testade för HCM/HD samt DNA testade för MYBPC3 mutationen.

 

Hcm är en progressiv sjukdom som kan utvecklas under hela kattens livstid. Det finns bara ett bra sätt att upptäcka sjukdomen i ett tidigt stadium och det är genom ultraljud. Det är en avancerad färg ultraljuds maskin s.k dobbler, som används av utbildad kardiolog. Vanlig ultraljuds maskin som används på de flesta veterinärs stationer kan inte användas till att scanna hjärtat!!

 

Scanningen går till som så att kardiologen först lyssnar efter blåsljud och sen mäter tjockleken i hjärtats olika väggar.

Alla katter som drabbas av hcm upptäcks genom scanningen. Det är det viktigaste instrumentet som finns att tillgå. För att det ska ge resultat gäller det att man testar vid 1,2, 3 och vid 5 års ålder. Ett senare test vid 8 år kan göras om man vet att det finns hcm någon generation längre bak i stamtavlan.

Även gamla trotjänare som är kastrater ska testas om dom är under 5 år och har avkommor i avel.

Dr Meurs och Dr Kittleson , framstående forskare på katt, har hittat en gen som man vet kan utveckla hcm, MYBPC3 mutationen, även kallad hcm1 . Eftersom katter är negativa på dna testet och ändå utvecklar hcm, så vet vi att det finns fler gener….. precis som det finns hos människa (200st) .

   Låt er inte luras av oseriösa uppfödare som påstår att katterna är helt fria från hcm om dom är

   DNA negativa. Detta är rena lögner !!

   Dna testet är endast en liten pusselbit i kampen mot hcm. Inget kan ersätta ultraljuds undersökningen. 

 

HCM på katt-vad vet vi idag?

(Artikel av Torkel Falk)

 

Till min förvåning är det många uppfödare som slutat/inte börjat att HD testa sina katter.

Höftleds dysplasi är en åkomma som finns på Maine coonen.

 ” Höftledsdysplasi är en nedärvd defekt i bäckenets ledpanna som gör att den inte är så djup som den normalt ska vara. Detta gör att höftkulan inte passar in exakt i ledpannan och ytorna börjar skava mot varandra, vilket resulterar i att brosket som skyddar benet undan för undan nöts bort. Detta kan ge upphov till smärta när katten rör sig. Katter är mycket duktiga på att dölja smärta och kan lida av sin HD trots att de inte haltar. De kanske i stället rör sig lite lugnare eller lite mindre och undviker att hoppa högt. Katter med mild HD behöver dock inte ha några besvär alls.” *hämtat från mco kattens hemsida*

Eftersom maine coonen är en stor katt så belastas höfterna hårdare än vad det gör på en mindre ras. Har man då lite trivselvikt på sin katt så kan HD problem bli mycket märkbara.

HD nedärvs polygent recessivt, vilket innebär att två HD-fria katter tillsammans kan få avkommor som har HD. Två katter med HD kan även få HD-fria kattungar.

 

Men vad händer om du inte vet vad du avlar på???

 

Om man inte röntgar sina katter kan det ju bli så att man avlar på ett föräldrapar där bägge katterna har hd grad 3. Dessa avkommor kan då få väldiga problem om det visar sig att någon av dom får HD. Ärftligheten är så stor som 40%.

Det kostar en slant att röntga katten men vinsten är så mycket större.

Vi lägger ner väldigt många tusenlappar varje år på att testa avels djuren och vi tar inget extra betalt för det. Våra katter kostar inte mer än vad dom gör hos uppfödare som inte testar…snarare tvärtom.

Jag kommer oxå att under årens lopp hålla kattunge köpare informerade om någon går åt "fanders". Sådan tråkiga saker slipper uppfödare som inte testar sina katter.Det är en tuff uppgift men ärlighet vara längst tycker jag!

 

Så alla ni som är sugna på att köpa en Maine Coon, vänd er till seriösa uppfödare som testar sina katter. Dom har gjort allt i sin makt för att ni ska få en så frisk katt som möjligt och förhoppningsvis få många härliga år tillsammans.

 

Vill man köpa avelskatt från mitt katteri så krävs det att man delar min syn på sund avel. Att

 att man testar sina katter och att man fortsätter mitt arbete med att sätta kattens stamtavla och hälsa i första hand.

 Du får gärna vara ny uppfödare men då förutsätter jag att du vill ha min hjälp och mitt stöd i ditt fortsatta avelsarbete och att du har ditt stamnamn klart.