maine coon katt

Avels filosofi

När du vill vända dig till en som håller på med avel på katter finns det vissa saker som är bra att tänka på innan.

 

Det man vill att ska vara den som avlars fokus är att kattens hälsa ska var bra men även dess temperament och ha koll på typ och storlek.

 

Vi stödjer fullt och fast rasringen Maine Coon-kattens hälsoprogram Mer information om hälsoprogrammet kan ni hitta här:
http://www.mainecoon-katten.se/halsa/halsoradet.htm

 

För seriösa som arbetar med avel av katter är hälsa det allra viktigaste. Alla avelskatter testas för HCM/HD samt DNA testade för MYBPC3 mutationen.

 

Hcm är en progressiv sjukdom som kan utvecklas under hela kattens livstid. Det finns bara ett bra sätt att upptäcka sjukdomen i ett tidigt stadium och det är genom ultraljud. Det är en avancerad färg ultraljuds maskin s.k dobbler, som används av utbildad kardiolog. Vanlig ultraljuds maskin som används på de flesta veterinärs stationer kan inte användas till att scanna hjärtat!!

 

Scanningen går till som så att kardiologen först lyssnar efter blåsljud och sen mäter tjockleken i hjärtats olika väggar.

 

Alla katter som drabbas av hcm upptäcks genom scanningen. Det är det viktigaste instrumentet som finns att tillgå. För att det ska ge resultat gäller det att man testar vid 1,2, 3 och vid 5 års ålder. Ett senare test vid 8 år kan göras om man vet att det finns hcm någon generation längre bak i stamtavlan.

 

Även gamla trotjänare som är kastrater ska testas om dom är under 5 år och har avkommor i avel.

 

Dr Meurs och Dr Kittleson , framstående forskare på katt, har hittat en gen som man vet kan utveckla hcm, MYBPC3 mutationen, även kallad hcm1 . Eftersom katter är negativa på dna testet och ändå utvecklar hcm, så vet vi att det finns fler gener….. precis som det finns hos människa (200st) .

 

Låt er inte luras av oseriösa uppfödare som påstår att katterna är helt fria från hcm om dom är DNA negativa. Detta är rena lögner !! Dna testet är endast en liten pusselbit i kampen mot hcm. Inget kan ersätta ultraljuds undersökningen.