maine coon katt

Inne- eller utekatt?

Kattungeköpare som frågar runt efter kattungar kommer troligen att stöta på många uppfödare som inte vill sälja sina kattungar om de inte får garantin att katten kommer att leva som innekatt i sin nya familj.

 

Varför??…kanske någon undrar. I texten nedan kan du läsa om hur de tänker!

 

”Tittar din katt först åt höger, sedan åt vänster, innan den går över gatan?”

 

För det första lever en utekatt ett mycket farligt liv. Den riskerar att bli överkörd, förgiftad, misshandlad, bortjagad av andra katter, utsättas för kyla svält och andra rovdjur m.m… För det andra så har man som kattägare ansvar för sin katt, lagen jämställer katten med hunden. Kattägaren är skyldig att ha uppsikt över sitt djur och se till att djuret mår bra. Katten är lika mycket värd som hunden och det är väl ingen som låter sin hund springa vind för våg och klara sig själv??

 

Raskatten har i många generationer levt som innekatt och passar därmed utmärkt för ett liv inomhus. Har man en katt som uppskattar utelivet så kan man gå ut med katten i koppel och sele, näta in balkongen eller bygga en rastgård.

Rasta din katt

Att få vara ute i friska luften uppskattas säkert av de flesta katter. En rastgård kan se ut på många olika sätt och variera i storlek. En katt behöver egentligen inte ett så stort utrymme eftersom de gärna utnyttjar höjder också.

Trevliga inslag i en rastgård kan vara:

* Olika klätterställningar så att dom kan balansera och leka och komma undan en ev. jobbig kompis.

 

* Klösträd som dom kan ”vässa” klorna på.

 

* Lite vatten i en balja eller fontän där dom kan doppa tassarna eller leka med en pingisboll.

 

* Lite grönt så att dom har skugga vid soliga dagar

 

* Viktigast dock att dom har en plats där dom kan skyla för regn och vind. Ett litet katthus till exempel.

 

Om man istället för trädgård har en balkong så går det utmärkt att näta in den och göra den mysig med klätterställningar och gröna växter.

 

Har man inte tillgång till en egen rastgård till sina katter eller möjlighet att bygga någon är en sele ett bra alternativ för att katten ska komma ut i friska luften.

Börja då träna kattungen med en gång du får hem den. Låt den gå med selen på inomhus så att den vänjer sig. Ha kattungen under uppsikt så att den inte fastnar i något. Vänjer man dom tidigt brukar det inte vara några problem.